MENTAL HEALTH DAY

MENTAL HEALTH DAY

Op 10 oktober is het World Mental Health Day. Het is natuurlijk altijd belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen mentale gezondheid of mentale gezondheid in het algemeen, maar het is goed om er op deze dag even extra bij stil te staan. Zeker nu we in een periode zitten waarin de tweede Covid-19 golf veel stress, onzekerheid en eenzaamheid teweeg brengt en ook de winterdepressies weer om de hoek komen kijken tijdens deze donkere, regenachtige dagen.

Mentaal gezond zijn is meer dan het ontbreken van een psychische ‘stoornis’. Je kan volgens de DSM-5 (het handboek waaruit psychologen en psychiaters de diagnoses halen) geen stoornis hebben en je alsnog heel erg slecht voelen. Andersom kan je ook wél gediagnosticeerd zijn met één of meerdere stoornissen en alsnog prima kunnen functioneren, omdat je hebt geleerd om ermee om te gaan. Kortom: mentale gezondheid is belangrijk voor iedereen! Net als een goede nachtrust, gezond eten en genoeg bewegen is het hebben van rustmomenten in je dag of manieren om te ontstressen óók waardevol.

Ondanks dat mentale gezondheid, bewust of onbewust, in ieders leven een rol speelt, zijn we er lang nog niet altijd goed in om erover te praten. Op dit moment gaat het mij gemakkelijker af dan voorheen, want lange tijd had ik zelf ook moeite met de openheid waar ik nu zo voor strijd. Jarenlang heb ik met niemand gedeeld hoe slecht ik me voelde en tijdens mijn eerste depressie bedacht ik smoesjes om maar niet te hoeven zeggen dat ik naar de psycholoog ging. Want: “wat als ze denken dat ik gek ben?”, “vinden ze me nu een aansteller”, “ligt het niet gewoon aan mij?” Deze en nog veel meer gedachten spookten toentertijd door mijn hoofd. En soms als ik iets op mijn Instagram plaats over mentale gezondheid denk ik dat nog steeds. Ergens voelt het, ondanks dat ik er hélemaal achter sta, nog ongemakkelijk. En dat ongemak komt puur uit het feit dat ik te veel belang hecht aan wat mensen van me vinden, zelfs als het ten koste van mezelf gaat. Al heb ik het idee dat het tegenwoordig steeds minder wordt, er ligt nog steeds een stigma op het praten over je mentale gezondheid.

Ik kan hier uren over doorgaan en er een boek over volschrijven, maar ik zal toch ooit een eind aan dit verhaal moeten breien. Voor nu zou ik willen meegeven om na te denken over hoe jij ervoor zorgt dat je mentaal gezond blijft en hoe je mensen kan steunen die dit misschien niet zijn op dit moment. Denk daarnaast ook eens na over openheid en stigma. Stigmatiseer jij zelf? Vermijd jij liever persoonlijke of confronterende gesprekken en waarom doe je dit? Of ben jij juist heel open over hoe je je voelt en hoe is dat? Als je op dit moment niet lekker in je vel zit kan je nadenken over wat jij nodig denkt te hebben van je omgeving en bespreek dit ook met ze!

Uiteindelijk kan een maatschappij waarin we allemaal open kunnen zijn over onze mentale gezondheid alleen ontstaan als we daar allemaal aan meewerken. En dat begint altijd bij jezelf! ✨❥