Elise – TOXIC POSITIVITY

“Bekijk het positief. Niet zo zeuren. Niet meer aan denken. Gewoon doorgaan.” Ik vond het lang lastig te verkroppen dat mensen dit soort opmerkingen zomaar maken, zonder te weten wat er in iemands hoofd gaande is. Mij lukte het niet altijd om tegenslagen positief te bekijken, er niet meer aan te denken of klakkeloos door te gaan. Positiviteit wordt geassocieerd met kracht en negativiteit met zwakte. En wat ik zo verschrikkelijk vond aan dit alles, was dat dit mij automatisch liet voelen als een zwak persoon. Ik was namenlijk depressief en depressie is niet positief, verre van zelfs. Tot ik erachter kwam dat de definitie van positiviteit en negativiteit niet hetgeen was wat mij aan mezelf deed twijfelen.

Toxic positivity, letterlijk vertaald ‘giftige positiviteit’, is het gegeven waarbij de focus in het leven gelegd wordt op de zogenaamde positieve emoties en waarbij de negatieve emoties worden geëlimineerd. 

Het is natuurlijk geweldig om positief in het leven te staan, maar dat betekent niet dat negatieve emoties niet mogen bestaan. Ontkom van de giftige positiviteit en focus op échte positiviteit. En bij die ‘échte positiviteit’ hoort het leren omgaan met verdriet, boosheid, angst en alle andere emoties die wij als negatief beschouwen. Wij stoppen dit in de taboesfeer, omdat het geassocieerd wordt met zwakte. Al is er naar mijn mening niemand zwakker dan een persoon die wegloopt van alles wat even moeilijk wordt. 

Positiviteit straal je uit als je kan accepteren dat verdriet, angst, rouw en woede net zo goed bij het leven horen als geluk, dankbaarheid en blijheid. Ik hoop dat we met zijn allen voortaan twee keer na kunnen denken als we weer een keer te snel zeggen dat iemand “gewoon positief moet zijn.” Accepteren dat het soms gewoon even minder leuk is en lekker een potje janken zo nu en dan geeft veel meer opluchting dan het allemaal maar negeren. ?


Elise, 21 jaar, neemt je mee haar wereld in en spreekt voornamelijk over Mental Health.
@Elisevanboxtel