Wat zie je er moe uit vandaag

Wat zie je er moe uit vandaag

“Hoi heb je getraind in de sportschool vandaag?”,

 “Ja, hoezo?”

 “Dat verklaart waarom je er zo moe uitziet!”

Dit was de vraag waarmee ik die dag begroet werd. Dit gebeurde terwijl ik rustig mijn veters aan het strikken was en stond te popelen om mijn favoriete hobby, dansen, te beoefenen. Niets vermoedend en vol enthousiasme liep ik die avond het leslokaal in. Helaas werd ik geconfronteerd met iemand zijn oncontroleerbare behoefte om commentaar te leveren op mijn uiterlijk.

Bedoelt hij het niet gewoon goed? Dat heb ik mezelf heus wel afgevraagd. Er zijn in dit geval twee mogelijkheden. Deze persoon is onwetend en zegt gewoon het eerste wat in zijn hersenpan opkomt. Hij denkt niet na over het effect dat zo’n uitspraak op iemand kan hebben. Hij heeft het gedacht, gezegd en wat ik vervolgens met dit stuk zinloze informatie doe is mijn pakje aan.

Tweede mogelijkheid is dat hij denkt dat hij mij hier een dienst mee bewijst. Hij wil mij laten weten dat hij opmerkt hoe vermoeid ik eruitzie. Om nog eens extra te benadrukken hoe nauwlettend hij is, vergelijkt hij mijn vermoeide blik met die van iemand die de hele dag bakstenen heeft lopen sjouwen. Wauw wat voelt dit toch fijn wanneer men zonder maar een druppeltje gêne uitvoerig beschrijft hoe afschuwelijk ik eruitzie!  Helaas bood die me na zijn opmerking geen massage aan om mijn vermoeidheid te verhelpen. Hij maakte ook geen 10.000 euro naar me over zodat ik voorlopig niet meer hoefde te werken en lekker kon uitrusten. Ik durf te wedden dat die wallen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen als hij dit had gedaan. Een oplossing bieden voor door hem gesignaleerde probleem was dus niet zijn doel.

Zijn vraag maakte me boos. Niet omdat ik onzeker werd over mijn uiterlijk. Wel omdat hij met deze opmerking impliceerde dat ik er vandaag slechter uit zie dan op andere dagen. Dat ik er altijd mooi moet uitzien en wanneer dat niet zo is, hij naar me toe komt om mijn uiterlijk te bekritiseren. Dat ik het mensen blijkbaar verschuldigd ben om er altijd fris en fruitig uit te zien. Deze opmerking weerspiegelt ook heel duidelijk zijn groteske gevoel van aanspraak. Waarom zou iemand anders ervan uitgaan dat zijn mening over mijn uiterlijk relevant is? Ik begon me af te vragen of hij deze opmerking ook naar mannen zou maken.

Maar toen bedacht ik me dat mannen niet elke dag geseksualiseerd worden, ze horen niet dagelijks op straat dat ze vrolijker moeten kijken. Zij hoeven hun lichaam aan niemand te verantwoorden, vrouwen daarentegen wel. Zolang dit soort op het eerste gezicht “onschuldige” opmerkingen getolereerd zullen worden, zal hier helaas geen verandering in komen.

Anastasiya, lid van Stichting Stop Straat Intimidatie, maakt straat intimidatie bespreekbaar en zet zich in voor bewegingsvrijheid.”